UNAD presenta el perfil actual de les persones amb problemes d'addiccions a Espanya

dl., 06/07/15

La UNAD (Unión de Asociaciones y Entidades de Atención al Drogodependiente), primera xarxa europea en l'atenció a persones amb problemes d'addiccions, ha presentat a Madrid, el perfil de les persones ateses durant 2015 a tot l'Estat espanyol. Aquest estudi s'ha realitzat entre 46.000 persones beneficiàries fet que el converteix en la major mostra elaborada des del tercer sector, el que ha estat possible gràcies a la col·laboració del Col·legi de Sociòlegs.

 

L'estudi és el primer treball de gran envergadura que es realitza sota un enfocament de gènere, és a dir tenint en compte les situacions particular de les dones. En aquest sentit, cal destacar que les dones presenten un consum en ascens, que ja supera al dels homes en algunes substàncies. Les dones amb addiccions, a més, pateixen un menyspreu social molt superior al que experimenten els homes i demostren una major prevalença de problemes psicològics. S'ha constatat que per cada dona que sol·licita ajuda acudeixen quatre homes. A més, al voltant del 90% de les dones que sol·liciten tractament en UNAD han patit o són víctimes de violència de gènere.

 

En relació a edats, el 10% de les persones ateses des UNAD són menors de 16 anys. En aquestes franges amb prou feines s'aprecien diferències entre nois i noies, ni en les formes de consum, ni en les substàncies que prefereixen. La majoria de les persones que acudeixen a la xarxa sol·licitant ajuda o tractament tenen entre 26 i 44 anys.

 

Segons s'observa en aquest treball, coincidint amb els anys de crisi s'ha detectat un augment en el consum d'alcohol tant entre homes com en dones. A l'hora de reconèixer el problema i demanar suport, són les dones les que més sol·liciten tractament. També és significatiu el nombre persones que han demandat tractament per consum de cànnabis i els seus derivats durant aquesta etapa de mala conjuntura econòmica.

 

L'estudi mostra que en aquests moments la principal realitat de les drogues és el canvi, tant pel que fa a substàncies, com en formes de consum i hàbits. D'altra banda, les noves addiccions que no estan lligades a substància (noves tecnologia, joc, etc ...) despunten i ocupen un lloc rellevant en el nou perfil de les persones ateses per la xarxa UNAD. 

 

Descarrega el informe complet

Accedeix a la notícia a la web de la UNAD