Situació de les organitzacions d’ajuda a persones drogodependents segons l’Anuari del Tercer Sector

dj., 03/10/13

El passat dimecres 2 d’octubre es va presentar l’Anuari del Tercer Sector Social a Catalunya, impulsat per la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social i l’Observatori del Tercer Sector.  L’informe recull xifres i descriu tendències sobre la situació de les entitats socials amb dades corresponents al 2011.

Des de la FCD volem centrar la mirada en la informació que s’extreu relativa a la situació de l’atenció a la persona drogodependent. Tal i com descriu l’anuari, en el cas que ens ocupa, les dades exposades es refereixen a les organitzacions catalanes que treballen en la prevenció, l’atenció, el tractament, l’atenció i acompanyament posterior, així com la inserció sociolaboral de les persones amb addiccions en un sentit ampli del terme.

D’entrada, del total de 6.800 organitzacions pertanyents al Tercer Sector Social l’any 2011, un 4% de les entitats centraven la seva activitat a l’atenció al drogodependent.

Dels més de 2,1 milions de persones ateses, un 4% dels destinataris correspon a persones amb addiccions i el seu entorn més proper, el que suposa unes 84.000 persones ateses. De mitjana, les organitzacions d'atenció a persones drogodependents atenien de 250 a 300 persones per entitat fa dos anys.

El 2011, el pressupost del Tercer Sector Social era similar al del 2007, amb un volum econòmic de 6 mil milions d’euros, corresponent al 2.8% del PIB català. D’aquesta xifra, el 3% del pressupost va anar destinat al sector de la drogodependència. Pel que fa a la contractació de professionals, de les més de 100.000 persones contractades, unes 4.000 realitzaven la seva activitat professional en entitats vinculades a la drogodependència

Segons les dades recollides s’estima ha augmentat un 23% el nombre de persones dedicades a tasques de voluntariat entre els anys 2077-2011. Dels 300.000 voluntaris a entitats del Tercer Sector Social durant el 2011, uns 6.000 voluntaris (el 2%) actuaven en l’àmbit d’ajuda a les persones drogodependents. Es calcula que de mitjana, la proporció és d’una vintena de voluntaris per entitat, si bé és cert que el repartiment pot ser desigual.

Es poden consultar totes les dades al document de síntesis de l’Anuari 2013

Repercussió mediàtica de l'Anuari 2013 segons Xarxanet.org