IX Jornada

 

La Federació Catalana de Drogodependències ha celebrat enguany la seva IX Jornada amb la voluntat de compartir i posar en comú des d'una visió comunitària les situacions i experiències que l’augment del consum de psicofàrmacs està generant entre la població.

 

La cita va tenir lloc el 8 de novembre de 2013 al Museu Marítim de Barcelona, i va comptar amb la presència i participació de professionals, experts i autoritats del l’àmbit de la salut, les drogodependències i el teixit social o comunitari.

La Jornada va ser inaugurada per Cristina Iniesta, delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i Francisco de Asís Babin, delegat Govern pel Plan Nacional sobre Drogas, dues autoritats que van poder aportar dades sobre el consum de psicofàrmacs a Catalunya i a Espanya. A la taula inaugural els van acompanyar Joan Colom, subdirector General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya i Felisa Pérez, presidenta de la FCD.
 

El Dr. Joan-Ramon Laporte, catedràtic de farmacologia de la UAB; cap de Servei de Farmacologia Clínica de la HU Vall d'Hebron i director de la Fundació Institut Català de Farmacologia, va ser l’encarregat d’oferir als assistents la ponència marc sota el títol "Situació social i consum de psicofàrmacs".

Finalitzada la ponència inaugural i la primera taula sobre dades generals del consum de psicofàrmacs, després d’una breu pausa la jornada es va estructurar en tres taules de debat.

La Taula II es va centrar en alertar a la ciutadania sobre els riscs del consum de psicofàrmacs i la garantia d'una bona praxis professional. Hi van participar Hugo López, especialista en psiquiatria, Rafael Guayta, representant del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya i Anna Lligoña, membre del Grup de Treball del Comitè Operatiu de Salut Mental i Addiccions de Hospital Clínic de Barcelona.
 

 

                                                                                                                                                           Tot seguit, els col·lectius d’atenció prioritària van centrar el debat de la tercera taula. Imma Cortés, responsable Unitat de Salut Laboral de Barcelona va centrar la seva intervenció en el col·lectiu de dones. Pedro Sanz, psiquiatra dels CAS de Sants i Baluart va ser l’encarregat de d’abordar el cas concret de les persones drogodependents. Finalment, Adolfo Grisales, especialista en psiquiatria infantil va exposar la seva experiència personal en l’atenció a infants i adolescents.


En darrer lloc, la quarta taula de debat va abordar l’enfortiment de la capacitat d’afrontament de les persones des dels serveis d’atenció i la comunitat. S’hi van poder escoltar diverses iniciatives de suport comunitari com l’atenció a persones en situació d'atur de llarga durada, el suport als cuidadors de malalts i/o dependents, la iniciativa veïnal l’Hospitalet Acull i la tasca de la fundació Esportsalus.

A continuació, la Federació va fer entrega del guardó a la “Feina ben feta” a la Xarxa Perifèrics en reconeixement a la seva llarga trajectòria. El premi va ser recollit pel psicòleg Otger Ametller en nom de tot el col·lectiu.

 

 

Des de la Federació volem agrair a tots els assistents el seu interès i implicació per fer d’aquest esdeveniment una trobada de referència per debatre sobre l’actualitat del sector de les drogodependències amb tot el col·lectiu de professionals i el conjunt de la societat.

 

 

Descarrega el Informe de la IX Jornada
Descarrega aquí el Informe de la IX Jornada 

Descarrega el programa detallat: català / castellano

Llegeix l'entrevista al Dr. Joan-Ramon Laporte publicada a La Contra de La Vanguardia 24/01/2011.

Visita la galeria d'imatges de la Jornada:

Ves a la galeria d'imatges