Declaració del INPUD en el Dia Internacional de les Persones Que utilitzen Drogues. 1 de novembre de 2014

ds., 01/11/14

El dia 1 de novembre, en motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones que utilitzen Drogues, l'INPUD (xarxa internacional de persones que usen drogues) ha fet pública la següent declaració:

Comunitat. Solidaritat. Empoderament.

Els danys de l'estigma, la discriminació i la "Guerra contra les Drogues"

Les Persones Usuàries de Drogues són demonitzades i estereotipades arreu del món. Són estigmatitzades com malaltes i perilloses, i són denigrades, infantilitzades i tractades com so fpssom incapaces de cuidar-se per si mateixes o pels seus éssers estimats. L'estigmatització de les persones usuàries de drogues s'expressa a través de la discriminació i l'exclusió social, i té efectes conseqüents en la salut i el benestar. L'estigma i els estereotips són justificats l'anomenada "Guerra contra les Drogues", la qual genera grans violacions dels Drets Humans de les persones usuàries de drogues, violacions que, en la majoria dels casos, no són ateses.

Les violacions dels drets humans de les persones usuàries de drogues són molt comuns. Les persones usuàries de drogues són detingudes, empresonades. Són empresonades en camps de treballs forçats a causa de processos legañs. Són subjectes de tortures i execucions. Se'ls nega l'accés a serveis de salut, i reducció de danys. Són fustigades i extorsionades per la policia. La "Guerra contra les Drogues", una guerra que propicia les violacions de Drets Humans a les persones usuàries de drogues, ha tingut un infame fracàs (finsi tot per seus objectius equivocats): ha fallat en reduir l'ús de drogues, i ha causat enormes danys en les vides de les persones usuàries de drogues i en les comunitats en les quals viuen.

Una fi de la Guerra Contra les Drogues en els nostres termes

La guerra contra les Drogues ha d'acabar. Però aquest final ha de ser en els nostre termes. En l'edició anterior del Dia Internacional de les Persones Que Utilitzen Drogues, vàrem afirmar el dret dels adults conscients a utilitzar drogues sense importar si és per plaer, automedicació, per millorar el rendiment, alterar la consciència, o proporcionar algun tipus d'auxili o alleujament de vides dures.

Defensem el dret dels adults a utilitzar les drogues de la seva elecció a les seves llars sense causar danys o molèsties als altres. i a portar-les en públic sense por a la persecució policial, abús i intimidació.

En l'edició d'enguany afirmem que per acabar amb la Guerra Contra les Drogues -la Guerra Contra Persones Usuàries de Drogues- ens hem d'allunyar de les idees de prohibició i criminalització: hem de canviar i rebutjar l'estigma i la drogofobia en totes les seves formes. Rebutgem la infantilització, la condescendència i les preconcepcions demonitzades. Rebutgem la patologització generalitzada de les persones usuàries de drogues, rebutgem la suposició que ser usuari de drogues signifiqui estar malalt o ser immoral. Ha arribat el moment de descartar el llenguatge i les etiquetes cruels, pejoratives i discriminatòries. Ha arribat el moment, d'una
vegada per totes, de rebutjar les burdes generalitzacions i estereotips i reconèixer la versatilitat i diversitat de la nostra comunitat.

Finalment, en aquest dia celebrem i ressaltem la diversitat i força de la nostra comunitat. Un gran nombre de persones de diferents sectors de la societat utilitzen drogues il·lícites arreu del món. Aquestes persones utilitzen drogues per diferents motius, de diferents maneres, en diferents contextos. Encara que sovint som silenciats i marginats en el debat i en la formació de política i legislació aplicable a nosaltres, afirmem la nostra diversitat i la nostra capacitat, el nostre dret a l'autodeterminació i la decisió. Demanem el dret a ser respectats com a coneixedors de les nostres vides, motivacions i experiències. No ens quedarem de braços plegats en silenci mentre es prenen decisions sobre nosaltres sense nosaltres. En reafirmar "sobre res pecat Nosaltres Nosaltres", ens referim a la inclusió de la nostra comunitat diversa com un tot.

Nosaltres, la Xarxa Internacional de les Persones Que Usen Drogues, lluitarem per defensar els nostres Drets Humans, per a promoure la nostra salut, i lluitarem pel final de la Guerra Contra les Drogues i la prohibició, junts i amb solidaritat. Reconeixem els esforços de nostres similars davant la generalitzada estigmatització, l'exclusió social, la discriminació, silenciament i criminalització.

El 2014, celebrem la força de la nostra comunitat, de la seva solidaritat i del nostre d'empoderament.

Descarrega la declaració en pdf (ESPAÑOL)