60 propostes del Tercer Sector Social als partits polítics per a les eleccions municipals del 24 de maig de 2015

dl., 09/03/15

El passat dijous 5 de març la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya va presentar a l’alcalde de Barcelona Xavier Trias el document ‘Més esforços contra la pobresa i les desigualtats’, que recull un conjunt de 60 propostes de les entitats socials de Catalunya per als nous consistoris que sorgeixin de les eleccions municipals del proper 24 de maig.

El document ‘Més esforços contra la pobresa i les desigualtats’ està format per 8 blocs que inclouen 60 propostes. I entre aquestes, la Taula del Tercer Sector n’hi ha destacat diverses a l’Alcalde Trias que haurien de ser prioritàries a la ciutat de Barcelona en els propers quatre anys:
 
1. Mantenir i aprofundir tot el que ja s’ha estat fent bé fins ara. 
2. Afrontar la reforma pendent dels serveis socials bàsics .
3. Compactar la diversitat d’ajuts i prestacions socials existents  i consolidar la nova renda infantil per a famílies pobres
4. Seguir ampliant el parc municipal d’habitatges de lloguer social .
5. Consolidar i ampliar els nous programes per fomentar l’ocupació de persones amb discapacitat o en risc d’exclusió.
6. Destinar els ingressos de la taxa turística a corregir els impactes negatius de l’activitat turística. 
7. Mantenir i ampliar les bonificacions i tarifes socials en el transport públic.
8. Crear una oficina central de coordinació i supervisió de tota la contractació municipal perquè, entre altres coses, vetlli que es prioritzin els criteris tècnics i de qualitat en la contractació de serveis a les persones, i que inclogui clàusules que permetin adjudicar-los prioritàriament a entitats del Tercer Sector.
• Ho ha fet durant la 4a.trobada anual de l’Alcalde amb els presidents de les 33 federacions que conformen la Taula del Tercer Sector.
• Barcelona necessita més esforços contra la pobresa i les desigualtats. 
• Les entitats socials valoren positivament l’increment continuat del pressupost municipal en polítiques socials.
• La Taula del Tercer Sector també té previst presentar les propostes als altres partits i candidats
 
Durant les properes setmanes la Taula del Tercer Sector també farà arribar el document als altres partits i candidats que concorren a l’alcaldia de Barcelona, i els demanarà de reunir-s’hi perquè tinguin en compte les seves peticions en els seus programes electorals.
 
Per part de la Taula del Tercer Sector, han participat a la reunió al Saló de Cent d’aquest dijous, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, i els presidents i presidentes de les seves 33 federacions d’entitats que conformen la Taula del Tercer Sector, en representació de prop de 4.000 entitats socials catalanes. Per part de l’Ajuntament, hi han assistit, a més de l’alcalde, la Quarta Tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, entre d’altres.
 
Les entitats socials de la ciutat li han reconegut a l’Alcalde de Barcelona el seu compromís per lluitar contra la pobresa, preservar la cohesió social i reduir les desigualtats entre els barcelonins, amb increments continuats del pressupost destinat a les polítiques socials en aquests darrers quatre anys. Però alhora li han demanat que l’Ajuntament faci un esforç addicional en els anys vinents en els àmbits en els quals les necessitats socials de la ciutat continuen essent molt greus.
 

Les entitats socials s’han posat, una vegada més, a disposició de l’Alcalde per aportar la seva col·laboració i el seu compromís solidari en la lluita contra les desigualtats i l’atenció a les persones més vulnerables de la ciutat, i li han demanat que segueixi enfortint el model de governança relacional i treball en xarxa de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva. Alhora li han plantejat que revisi i millori els mecanismes que, en l’àmbit de la contractació pública dels serveis d’atenció a les persones fan possible aquesta col·laboració.

 
Barcelona compta amb 2.400 entitats socials, que irradien la seva acció social sobre tota la ciutat i el conjunt de Catalunya. Aquestes entitats amb seu a Barcelona atenen 760.000 persones, tant de la ciutat de Barcelona com d’altres pobles i ciutats del país. Ho fan amb 37.000 professionals i 100.000 persones voluntàries, una gran part dels quals són barcelonins i barcelonines.
 
 
Font: Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya